Geir Uthaug holder foredrag om litterære emner og om sin fars kunst. Bestill foredrag ved å sende mail til geir.uthaug@gmail.com mob 95826080
Oppdrag kan gjerne gå direkte eller via forfattersentrum www.forfattersentrum.no
Foredragene handler om William Blake, Henrik Wergeland, Lord Byron, romantikken (genrelt). Foredrag holdes også på engelsk. Andre foredrag: Hva er gjendiktning, (gjendiktningens balansekunst). Om poesi og det poetiske med eksemper. Andre foredrag som kan bestilles handler om Charles Dickens eller Joseph Conrad (med vekt på hans politiske "fastlandsromaner"
Gjendiktning - hva er det? Eller om gjendiktningens balansekunst
Geir Uthaug er en av Norges mest erfarne gjendiktere. I dette foredraget forteller han hva en gjendiktning er, hva som skiller den fra en ren oversettelse, og ikke minst hva som kreves av gjendikteren i forhold til en litterær rimet tekst. Dette foredraget passer alle som har et forhold til språk og litterære tekster. Uthaug belyser problemet med eksempler.
Kunstforedrag om Jørleif Uthaug modernismens pioner
Geir forteller om sin far,Jørleif Uthaug, og viser bilder fra hans store kunstneriske produksjon blant annet av "Bølgen" i Porsgrunn, "Justitia" på Drammen tinghus og "Tromsøveggen." Kan også vise filmen om ham (35 minutter) av Jan Christian Mollestad. Filmen kan skaffes som DVD.
Hvem var William Blake? Foredrag om et unntaksmenneske med vekt på hans visjonære poesi og billedkunst. Dette er et generelt foredrag.
Den åpneste porten til Blakes verden er de enkle, men brønndype "Uskyldens og erfaringens sanger." Foredraget inneholder opplesning.
Blakes visjonære verden. Hans profetiske bøker er blitt avfeid som tøv og hyllet som åpenbaringer. Blake er fremdeles både omstritt og aktuell.
Blake og Jobs bok. Blake laget en fantastisk billedserie til den bibelske beretningen om Job, den rettferdige som straffes av en vilkårlig Gud. Men var Job rettferdig? Blake betrakter fortellingen ut fra et annet perspektiv. Job var selvrettferdig, og hans gudsforhold trengte en kraftig korrigering. Foredraget ledsages avbilder.
Henrik Wergeland.
Her er det mye å velge mellom, fra et rent biografisk presentasjonsforedrag til innføringer i "Skabelsen, Mennesket og Messias" eller hans politiske idediktning med vekt på julirevolusjonen i 1830 og "det befriede Europa-"
Wergelands åndelære. Var den "privat", eller sier den viktige ting om Wergelands livssyn.
Wergeland og jødene. Også på engelsk. Fra jødeparagrafen til "Jøden" og "Jødinnen".
Jordens elskende hjerter. Et poetisk Wergelandprogram. I samarbeid med den klassiske gitaristen Petter Richter. Opplesning og musikk.
Lord Byron -
Han var sin tids "l'enfant terrible", lorden med klumpfoten, sin legendariske mørke melankoli og sitt storforbruk av kvinner av alle samfunnslag. Byron var beundret og hatet, en tid var han sosietetens yndling før han ble kastet på dør og måtte flakke rundt i Europa nærmest som en fredløs. Diktene hans spenner fra det melankolske og patosfylte til det frivole og grensløst morsomme. Men denne dandyen med sin rotløse og notiriske livsførsel ble likevel et symbol på friheten i en tid da den nesten over alt var truet. Han stilte seg i spissen for den greske frihetskrigen og døde i Hellas.
Her kan man velge mellom kåserier som bygger på den komiske glitrende satiren Don Juan, eller Childe Harolds pilgrimferd, som er spennende som en roadmovie. Geir Uthaug har selv gitt diktene norsk språkdrakt og fikk glimrende kritikker for sitt arbeid. Et eget Byron program med gitarist Petter Richter og skuespiller Morten Røhrt og med Geir som veiviser gjennom Byrons verden vil garantert slå an.
Romantikken. Hvor "romantisk" var den?
Geir Uthaug har arbeidet med denne litterære retningen i flere tiår, og kjenner den som få andre. I dette spenennde foredraget får vi et innsyn i hvordan romantikken artet seg hos diktere, malerer og tenkere. Og det er slett ikke sikkert den er så død som noen tror!
Hvem skrev "Shakespeare?" et kontroversilet emne som vekker både undring, begeistring og skepsis. I mange hundre år er det reist spørsmål om forfatteren av verkene er den samme som døde i Stratford on Avon. Her ser Geir Uthaug på de viktigste teoriene, og hvorfor de har oppstått. "de sikre fakta vi har om Shakespeare er så få at de kan skrives på et postkort." Mark Twain. Foredraget ledsages av lysbilder.
Steder som har hatt besøk av Geir Uthaug:
Erkebispegården under Olavsfestdagene i Trondheim, Lillehammer litteraturfestival, Poesidagene i Søgne, Prostestfestivalen i Kristiansand, Vestfold litteraturdager, Diktets venner i Skien, Litteraturhuset i Oslo, Kirkeakademiet i Eidsvoll, Kirkeakademiet på Høvik, Bymuseet i Oslo, Kunstnerforeningen, Anglo Norse Society, Folkeakademiene, Seniorakademiet i Skien, MoxNæs bokhandel i Trondheim, Nordnorsk Kunstmuseum, Deichmanske hovedbibliotek, Det norske Shakespeareselskap, Ascheoug, Gyldendalhuset, Bokvennen, diverse utesteder, Det norske teateret (Lunsj og lyrikk), Tronsmo bokhandel, Rosendal Baroniet, The Reform Club i London, det norske generalkonsulat i Edinburgh, Diaspora museet i Tel Aviv, Tamer Institute i Ramallah, historisk museum i Amsterdam.